A Sádt Győző Alapítványról

A Sádt Győző Alapítvány 1993 óta működik, miután az alapítvány névadóját 1992. május 11-én reggel a nyílt utcán, munkavégzés közben, brutálisan meggyilkolták. A „Skála gyilkosság” néven elhíresült borzalmas bűntény volt az első eset a rendszerváltozás után, amikor gátlástalanul, vétlen fiatalemberrel szemben – esélyt nem hagyva – ezt meg merték tenni pénzszerzés céljából. Győző ekkor 23 éves nappali tagozatos egyetemista volt.

Az alapítványt a család hozta létre – a szülők és négy testvér / Ede, Zoltán, György és Mónika / - a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem IV. éves hallgatója emlékére – az ő félretett pénzét kiegészítve – azzal a céllal, hogy a ma Corvinus Egyetem hallgatóit támogassa.

Okai kettősek:

• részben kegyeletiek, emlékezvén a mindenki által szeretett és emberi tulajdonságait tekintve kimagasló értékeket hordozó fiatalemberre,
  • részben tiltakozás kívánt lenni a humanizmus eszközével az erőszak, a bün, a gátlástalanság ellen

A megalakulás utáni elsö kuratóriumi ülésen az alapító szülők vállalták a működési költségek nagy részének fedezését.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai :

elnök :

• ZEKE GYULA kollégium igazgató, ma már nyugdíjas

tagok:

• KISS JÁNOS kollégium igazgató, ma már nyugdíjas
  • CEGLÉDI GYÖRGY közgazdász
  • Dr. SOLTÉSZ ANIKÓ a SEED Alapítvány elnöke, jelenleg nyugdíjas
  • TRIZNA ISTVÁN  nyugdíjas újságíró
  • RÓZSA GÁBOR közgazdász
  • RÓZSÁNÉ SÁDT MÓNIKA közgazdász

A hét tagú kuratórium 1993 óta minden díjazás nélkül  elkötelezetten végzi vállalt feladatát, mely szinte példa nélküli hazánkban. Így lett lehetséges, hogy minden bevétel növelte az alaptőkét, nekik is köszönhető a jelenlegi pénzügyi eredmény.

Gyakorlatilag az alapítvány minden bevételét – ellenőrizhetö módon – kizárólag a hallgatók támogatására fordítja. Így lett lehetséges, hogy a 70 ezer Ft-tal indult alaptőkét sikerült 200-szorosára növelni.

Az alapító okirat szerint a kamatok 75 %-a kerül évenként kiosztásra a pályázók között, 25 % növeli a meglévő tőkét.

Az alaptőke növelésében nagy szerepet játszik a személyi jövedelmadó egy százalékának felajánlása.
Az elmúlt években a következő összegeket ajánlották fel magánszemélyek az Alapítványnak:

1997.
353.217,-Ft