A Reader's Digest cikke: Ahol Sádt Győző emléke él

A Reader's Digest 2000. februári számában jelent meg Trizna István cikke a Sádt Győző Alapítványról.

Ahol Sádt Győző emléke él

 

A hírhedt skálás rablógyilkosság során 1992 májusában, a budai Vak Bottyán utcában megölték Sádt Győző egyetemistát, aki pénzszállítóként dolgozott. A rablók megállásra kényszerített taxi ajtaját feltépték, és felszólítás nélkül lőttek. A súlyosan sérült rendész és a taxis túlélte a támadást, a 23 éves fiú azonban halálos fejlövést kapott.
Az 1995 ben elfogott és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt Donászi Aladár és Bene László négy másik gyilkosságot és fegyveres rablást is elkövetett. ők ölték meg 1992 novemberében Tóth Tamás sárszentmihályi polgármester 25 éves fiát is. Az expolgármester fia halála óta gyűjti a halálbüntetés visszaállítását követelő aláírásokat.

 

Tragédiájukat Sádték sem tudják elfelejteni. Fiuk íróasztalában 41 127 forint 30 fillért találtak a szülők. Győző számítógépre gyűjtött. Ebből a pénzből született meg a Sádt Győző Alapítvány, amelyet a Skála Áruház, a Soros Alapítvány, kollégák és barátok hívtak életre. Az alapítvány a Közgazdaságtudományi Egyetem azon hallgatóit segíti, akik a közösségi életben kitűnnek és a tanulásbán kiválóak, de anyagi támogatásra szorulnak. Májusban tíz diáknak 650 ezer forintot osztott szét az alapítvány mondja Sádt Ede, az édesapa. Ötük egyszeri juttatást kap, míg a többiek szeptembertől tíz hónapon át ösztöndíjat. Fiam emléke él, hiszen tavaly 400 ezer forintot küldtek ismeretlenek az alapítványnak.